LiveZilla Live Help

Circuite Vietnam, Asia

 
 

Despre Vietnam

Hanoi este capitala Vietnamului si al doilea oras ca marime al tarii, localizat pe malul drept  al Fluviului Rosu. Orasul propriu-zis cuprinde o populatie de 2,6 milioane de locuitori, iar zona metropolitana insumeaza 6,5 milioane de persoane. Este principalul centru economic, politic, administrativ si cultural.  De curand, a implinit un mileniu de la infiintare.

Dominatia indelungata a Frantei este vizibila in sarmul arhitecturii coloniale frantuzesti si luxuriante gradini publice, care imprejmuiesc mai multe lacuri (intre care cel mai mare lac este Hoan Kiem). Imprumutam din obiceiurile locuitorilor pentru a servi ceaiul pe terasele din parc, admirand coloniile de broscute testoase.

Aerul frantuzesc este cel mai bine vadit in Cartierul Vechi sau Cartierul celor 36 de strazi, numit astfel dupa numarul strazilor inguste si scurte, inghesuite, adapostind mii de buticuri si magazine de toate felurile. In apropiere se afla Templul Muntelui de Jad, o constructie impresionanta ce dateaza din secolul XVIII ce gazduieste impresionante festivitati culturale si religioase.

Trebuie sa bifam vizita la:

- Mausoleul lui Ho Chi Minh, de departe, cel mai vizitat edificiu, o cladire uriasa din granit ( desigur adus din toate provinciile tarii), simbol al megalomaniei comuniste ( se poarta si la altii- un fel de Casa Poporului, dar la scara mult mai mica). Va este cunoscut numele de Ho Chi Minh, mult iubitul sau uratul presedinte al Vietnamului, care a condus tara intre 1945-1969. Chiar daca ultima sa dorinta  a fost aceea de a fi incinerat, iar cenusa sa fie ingropata in dealurile din cele patru zari ale tarii, nou guvern ajuns la putere a decis imbalsamarea corpului si expunerea acestuia in mausoleu ( pentru a fi considerat un martir si un simbol al comunismului). Daca luam in seama statisticile cum ca Mausoleul se numara printre cele mai vizitate locuri din Vietnam, fiind loc de pelerinaj pentru milioane de vietnamezi, conchidem ca a fost foarte iubit si inca este de simpatizantii locuitori comunisti. 

- In apropiere, se afla Palatul Prezidential al Imparatului  Bao Dai, care a fost silit de catre Unchiul Ho sa renunte la tron. Om simplu si din popor, Ho Chi Minh a preferat sa locuiasca in casa gradinarului, construita pe piloni in gradinile palatului.

-- Templul si Muzeul Literaturii Van Mieu, dedicat lui Confucius. Este primul templu confucianist; a adapostit prima universitate din Vietnam, infiintata in 1076, printre primele universitati din lume. Este interesant sa aflam cat de apreciati erau intelectualii vremii, absolvirea si obtinerea doctoratului fiind considerata o mare onoare, datorita gradului ridicat de dificultate a examenelor. Astfel, de-a lungul a mai bine de 700 de ani de functionare, doar 1300 de persoane au trecut cu brio testele universitatii imperiale, iar numele lor se pastreaza gravat pe 82 de placi de stanca masive purtate pe spatele testoaselor de piatra din Curtea Intelepciunii.


-Muzeul de Istorie, sa ne familiarizam cu istoria locala

-Muzeul de Etnografie, pentru a ne crea o imagine de ansamblu despre civilizatia si cultura vietnameza.

-- Chua Mot Cot (Pagoda pe un Pilon), o constructie micuta, de lemn, ridicata in 1049, in mijlocul unui mic elesteu. Pagoda se sprijina pe un singur pilon de piatra, ca o floare de lotus, simbolul puritatii la budisti.

-Teatrul de Papusi, o forma unica de arta vietnameza, unde se interpreteaza scene din viata traditionala si scene din istoria nationala.
 

Pentru cei tari de inima, le recomandam si vizita la Inchisoarea Hua Lo (ironic numita “Hanoi Hilton”, intrucat vietnamezii sustin ca prizonierii erau tratati la fel de bine ca intr-un hotel). Nu o voi descrie drept unica si deosebita, ci doar brutala. Desi autoritatile vietnameze se jura ca nu i-au torturat, sunt pastrate ca amintire instrumentele de tortura folosite pentru soldatii americani si pentru cei ce au luptat impotriva regimului comunist. Construita initial de francezi, inchisoarea si-a primit porecla pe vremea razboiului din Vietnam cand i s-a adaugat un aripa noua, special pentru primirea prizonierilor de razboi americani, numita pentru ei si Micul Vegas.

Pentru toate aceste locuri, precum si pentru gastronomia locala ( in topul celor mai distinse 10 gastronomii din lume), merita din plin sa ne petrecem cel putin 2 zile in capitala Vietnamului.Continent

Tara

Plecare din

Plecare in luna

Transport

 

Itinerariu: Ho Chi Minh
Companie transport: Air France / KLM
1750
  • Durata: 15 zile
  • Plecari: 17 octombrie
  • Transport: Avion
 

Agentiile Paralela 45 le puteti gasi in urmatoarele orase