LiveZilla Live Help

Circuite Grecia, Europa

 
 

Despre Grecia

LOCALIZARE:Creta este localizata in partea central-estica a Marii Mediterane, in sudul Greciei, la intersectia continentelor european, african si asiatic. La nord tarmurile sunt scaldate de Marea Egee iar la sud de Marea Libiei.

Coordonatele geografice ale principalelor orase:

Heraklion 35° 20' latitudine nordica si  25° 08' longitudine estica

Hania 35° 30' latitudine nordica si  24° 02' longitudine estica

 

ISTORIE:

Primele dovezi ale locuirii insulei dateaza din Neolitic. Cu toate aceastea Creta este cunoscuta ca leaganul civilizatiei minoice, insula abundand in dovezi materiale din acea perioda, cele mai cunoscute fiind palatele de la Knossos si Phaestos.

Neolitic (6000-2600 i.Hr.)

Sapaturile arheologice recente (in special cele din Eleftherna) au demonstrat existenta a catorva mici comunitati  din acea perioada.

Perioada Minoica (2600-1100 i.Hr.)

Dovezile existentei acestei civilizatii au fost descoperite la inceputul secolului XX de catre arheologul britanic, Sir Arthur Evans, acesta numind-o minoica dupa legendarul rege Minos. In perioada 1900-1932, Evans a condus lucrarile de reconstructie a ruinelor, bazandu-se pe propria imaginatie fiind adesea acuzat ca ar fi creat la Knossos un “Disneyland arheologic”. Cu toate acestea, este incontestabil faptul ca in niciun loc din Europa nu exista o reconstructie care sa redea mai bine spiritul culturii antice. In timpul perioadei minoice Creta a cunoscut o dezvoltare extraordinara, fiind construite mai multe orase si palate ca Phaestos, Knossos si Malia, influenta lor remarcandu-se la multe insule din jur. In jurul anului 1650 i.Hr. eruptia cataclismica a vulcanului Thira (insula Santorini) a dus la depunerea unui strat de cenusa peste Creta si distrugera unei mari parti a insulei. Ulterior orasele si palatele au fost reconstruite dar bogatia lor a atras interesul micenienilor astfel ca multe orase au fost distruse sau parasite, in special in partea estica a insulei. Populatia a fost nevoita sa se mute in vest, in timp ce numarul invadatorilor stabiliti in insula crestea rapid. Acestia au impus propriile obiceiuri si traditii, astfel ca in jurul anului 1100 i.Hr. civilizatia minoica era in declin.

Dorienii (1100 – 69 i. Hr)

A urmat invazia dorienilor in timpul careia multe orase au fost parasite si majoritatea populatiei s-a retras in munti. Intre anii 650 – 500 i. Hr infiltrarile dorienilor, in special in partea de vest a Cretei, au dus la marirea numarului locuitorilor. Apar noi orase ca Axos, Falasama, Polyrinnia iar in altele ca Eleftherna si Kydonia (Hania) numarul locuitorilor creste. In timp ce Grecia continentala atinge apogeul dezvoltarii, Creta decade ca urmare a numeroaselor conflicte interne. 

Perioada Romana 69 i.Hr – 824 d.Hr

Romanii au pierdut razboiul impotriva Cretei in 71 i.Hr dar 2 ani mai tarziu au revenit cu o armata numeroasa si insula a fost ocupata dupa 3 ani de rezistenta. In timpul asa numitei “Pax Romana” insula a prosperat ca urmare a dezvoltarii comertului. Orasul Gortys a devenit capitala insulei, Creta fiind inclusa in Imperiul Bizantin din anul 325 pana in anul 824 si convertita la crestinism.

Ocupatia araba 824-961 si a doua perioada Bizantina (961-1204)

In 824, Creta a fost ocupata de arabi care au distrus capitala Gortys si alte orase si au ars bisericile. Au construit o noua capitala la El Khandak (Heraklion). In anul 961 orasul a fost eliberat de imparatul Imperiului Bizantin, Nikiforos Fokas. Acest episod marcheaza inceputul celei de-a doua perioade bizantine a Cretei. Peste ruinele orasului arab El Khandak au reconstruit un nou centru administrativ pe care l-au numit Handakas.

Ocupatia venetiana (1204-1669)

In 1204, in timpul celei de-a patra Cruciade, Constantinopolul a fost capturat si Imperiul Bizantin divizat. Creta i-a revenit lui Boniface de Monferat care a vandut-o venetienilor. Acestia au pastrat capitala la Handakas si au construit castele si biserici in diferite parti ale insulei.  In anii care au urmat au avut loc numeroase incercari nereusite de eliberare a insulei din partea cretanilor. Dupa caderea Constantinopolului in favoarea turcilor in anul 1453, multi artisti au venit in Creta din intreg Imperiul Bizantin. Artele si stiintele au inflorit din nou, cel mai renumit reprezentant al vremii fiind Domenicos Theotokopoulos (El Greco) care s-a nascut in Creta dar si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Spania.

Ocupatia otomana (1669-1898)

In urma numeroaselor expeditii turcii au reusit sa ocupe insula. In 1645, ocupau Hania si Rethymno iar in 1669, dupa 22 de ani de ocupare venetiana, Candia (denumirea venetiana a Heraklionului) a fost obligata sa capituleze. Ocupatia a fost cea mai grea din intreaga istorie a insulei, grecii confruntandu-se cu numeroase atrocitati si taxe de nesuportat, revoltele devenind un mod de viata. Marea Revolta din 1821 a dus la eliberarea Greciei dar a fost inabusita in Creta. Protocolul din 1830 de la Londra a recunoscut Grecia ca o tara independenta dar Creta nu era inclusa. Ulterior insula a fost vanduta de catre sultanul turc Egiptului. In 1841, dupa o revolta nereusita a Egiptului impotriva Turciei, toate posesiunile au revenit Imperiului Otoman. Cretanii au continuat sa lupte pentru libertate, cea mai tragica revolta fiind cea din 1886, finalizata cu aruncarea in aer a Manastirii Arkadi. Revoltele au continuat pana in anul 1898, cand cele patru Mari Puteri (Anglia, Franta, Rusia si Italia) au intervenit si Creta a fost eliberata de sub suzeranitatea otomana si declarata stat autonom.

Istoria moderna 1898-prezent

In 1908 armata celor patru Mari Puteri a parasit insula, la insistentele Cretei de a se uni cu Grecia iar in 1913 insula devine parte integranta a Greciei. Agricultura si comertul incep sa prospere, pana in 1941 cand nemtii ocupa insula. In 1945 ocupatia germana se incheie si incepe dezvoltarea industriei si turismului.

 

GEOGRAFIE:

Este cea mai mare insula a Greciei si a cincea din Marea Mediterana avand o suprafata de 8.336 km2, o lungime a tarmurilor de 1046 km si 260 km de la est la vest. Latimea insulei variaza de la 12 km la 60 km.

Insula este strabatuta de la est la vest de un lant montan inalt, alcatuit din trei grupe de munti. La vest Lefka Ori (Muntii Albi -2453 m), in mijloc Muntii Ida (Psiloritis 2456 m) si la est Muntii Dikti (2148 m). Acesti munti au daruit Cretei platouri fertile ca Lassithi, Omalos si Nida, pesteri ca Diktaion si Idaion, chei si defilee ca celebrele Chei ale Samariei. Campiile si vaile ocupa suprafete mici, cea mai mare fiind cea a Messarei localizata in partea central sudica a insulei, intre Muntii Psiloritis si Asterousia.

Flora Cretei este de tip mediteranean, avand peste 2000 specii de plante din care 160 endemice. Predomina arbustii, plantele ierboase si medicinale ca oregano si  cimbru, multe dintre ele fiind uscate si vandute pe piata locala sau exportate. Se remarca de asemenea o mare varietate de flori ca lalele si orhideele. Ca urmare a climatului si solului perioada de inflorire dureaza mai mult de 6 luni (martie – septembrie). Aici se gasesc si cateva specii de plante specifice continetului african, precum palmierul (padurile de la Vai si Preveli) si cedrul. Padurile au fost in mare parte defrisate, dar mai pot fi intalnite in Muntii Albi din vestul Cretei (Cheile Samarei), pe versantii sudici ai Muntilor Idi si Muntilor Dikti. Speciile predominante de arbori sunt pinii, castanii, chiparosii si platanii.

Fauna, la fel ca si flora, se remarca prin prezenta catorva specii endemice precum capra kri-kri si broasca cretana de copac. Plajele din sudul insulei ofera protectie testoasei marine (caretta-caretta) in timpul perioadei de reproducere. Sunt prezente numeroase specii de reptile si pasari ca vulturi si starci cenusii.

 

POPULATIE:aproximativ 630.000 locuitori din care peste o treime sunt concentrati in trei orase: 151.000 in Heraklion, 53.000 in Hania si 31.000 in Rethymno.

RELIGIE:99% crestini ortodocsi

LIMBA VORBITA:greaca (dialect cretan). Majoritatea localnicilor din zonele turistice vorbesc si limba engleza.

MONEDA:euro

 

AEROPORTURI: Insula are doua aeroporturi internationale: Nikos Kazantzakis in Herklion si IoannisDaskalogiannis in Hania. In curand va fi deschis si aeroportul mai mic din Sitia (Estul Cretei).

PORTURI:Creta are doua dintre cele mai importante porturi din Mediterana de Est, Heraklion si Hania (Souda). Acestora li se adauga 2 porturi mai mici in Rethymno si Agios Nikolaos.

DRUMURI: cel mai circulat este drumul national de pe tarmul nordic al insulei care leaga estul de vestul Cretei.

 

CLIMA

Creta se afla sub influenta climatului temperat mediteranean cu veri fierbinti si ierni blande, avand in medie 300 de zile insorite pe an. Temperaturile medii in timpul verii sunt foarte ridicate ajungand pana la 30oC. Proabil cele mai bune perioade pentru vizitarea insulei sunt primavara si vara.

 

TEMPERATURA AERULUI

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

oC

12,4

13,2

13,6

15,7

20,2

25,9

26,4

26,1

24,5

18,9

14,4

14,0

 

TEMPERATURA APEI MARII

 

Ian

Feb

Mar

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

oC

17

17

17

18

20

22-24

24-26

26-27

24-26

22

20

18

 

PLAJE

Temperatura apei marii este de 20oC in luna mai, crescand pana la 26-27oC in iulie si apoi scade treptat pana la 20oC in noiembrie. Chiar si iarna temperatura apei nu scade sub 17oc.

Plajele din nordul Cretei au panta de intrare in apa lina si majoritatea sunt amenajate si au salvamar.

Plajele din sudul insulei sunt mai salbatice si mai putin aglomerate. Este posibil ca pe unele dintre ele sa vedeti corturi dar in mod oficial camparea este interzisa in afara campingurilor amenajate. Politia va poate amenda sau sa va ceara sa parasiti zona.

Inchirierea a 2 sezlonguri si o umbrela costa aproximativ 6 €. Folosirea lor este optionala. Pe fiecare plaja exista de obicei putin spatiu rezervat persoanelor care nu doresc utilizarea acestor facilitati.

 

Plajele din zona Heraklion:

Amoudara - localizata la 5 km vest de Heraklion. Este o plaja lunga, cu nisip, in zona aflandu-se numeroase hoteluri. Sunt zone cu sezlonguri, umbrele si salvamar dar puteti gasi si sectoare de plaja neamenajate.

Kokkini Hani - localizata la 12 km est de Heraklion, este o plaja lata de nisip, situata de-a lungul drumului principal, in timpul sezonului sunt instalate multe sezlonguri si umbrele devenind foarte aglomerata. O alternativa pentru a evita aglomeratia o reprezinta plajele mici si retrase (rugati localnicii sa va indrume catre ele).

Gouves- plaja de nisip situata la 18 km est de Heraklion.

Analipsis si Anissaras - plaje cu nisip dar cu pietre in apa, localizate la aproximativ 20 km est de Heraklion.

Hersonissos- la aproximativ 25 km est de Heraklion, sectoare de plaja ingusta cu pietre alterneaza cu sectoare de plaja cu nisip.

Stalis - plaja de nisip, situata la 30 km de Heraklion.

Malia -  plaja de nisip, lunga de 6 km, situata la 35 km de Heraklion.

Matala - situata in sudul insulei, este una dintre cele mai spectaculoase plaje din Creta datorita peretelui calcaros ce o adaposteste impotriva valurilor si in care natura a sapat numeroase grote. Plaja este cu nisip dar vara devine foarte aglomerata.

 

Plajele din zona Hania:

Elafonissi - una dintre cele mai frumoase plaje de pe coasta vestica, la fel de celebra ca si plaja cu palmieri de la Vai. Vara pana in ora 16:00 cand pleaca autocarele cu turisti este foarte aglomerata.

Falassarna- plaja lunga de nisip. A fost votata ca cea mai buna plaja a Greciei. Golful Falassarna are mai multe plaje: Pachia Ammos celebra pentru marimea si nisipul ei  fin, plajele mici din nordul vechiului oras Falassarna.

Platanias – plaja cu nisip, foarte aglomerata.

Agia Marina – plaja lunga cu nisip.

Kalamaki – plaja cu nisip in zonele Glaros si Stalos

Orasul Hania are 2 plaje: plaja cu nisip Nea Hora situata la vest de zidurile venetiene si cea situata la est de ziduri pe care va recomandam sa o evitati fiind foarte poluata.

Peninsula Souda are 2 plaje in partea de vest, Kalathas si Tersanas.

Stavros: plaja cu nisip, situata in partea nord-vestica a peninsulei Souda (Akrotiri). Aici a fost filmat celebrul film, “Zorba Grecul”.

Marathi si Loutraki – plaje frumoase de nisip preferate de localnici. Intrarea in apa este lina fiind foarte potrivita pentru copii.

Sougia – fost paradis al pasionatilor de camping. Plaja este lunga, cu pietricele si se poate practica snorkelingul.

Agia Roumeli – plaja cu pietricele situata in sudul insulei, la iesirea din Cheile Samariei.

Agios Pavlos – plaja lunga cu pietricele, apa adanca si limpede. Nu este usor accesibila.

Chora Sfakion – plaja cu pietricele.

Frangokastelo – plaja din fata castelului este cu nisip, apa putin adanca, ideala pentru copii. In partea vestica plaja este cu pietricele, in apa sunt pietre, recomandata pentru snorkeling. La 10 minute de mers spre est de Frangokastelo se afla Orthi Ammos, plaja cu dune de nisip.

 

Plajele din zona Rethymno:

Orasul Rethymno are o plaja cu nisip lunga de 12 km ce porneste din interiorul orasului si se intinde spre vest pana la hotelurile din Scaletta. In general este aglomerata in oras dar puteti gasi un loc mai linistit in partea vestica, dupa Missiria si Platanes.

Geropotamos este o plaja mixta cu nisip si pietricele situata sub podul omonim de pe soseaua care face legatura intre Rethymno si Heraklion.

Panormo – plaja cu nisip.

Bali (Mpali) – golful Bali este situat la 30 km este de Rethymno si are 4 plaje cu pietricele sau nisip.

Souda - plaja cu nisip,  linistita, situata la 3 km vest de Plakias.

Plakias – plaja lunga cu nisip localizata in sudul insulei.

Preveli – situata in sudul insulei, la varsarea raului Preveli in mare, celebra pentru padurea de palmieri.

Triopetra (3 Stanci) – in sudul insulei, plaja cu nisip.

Agios Pavlos – la est de Triopetra, plaja linistita cu nisip.

Agia Galini – plaja cu nisip si foarte aglomerata in sezon.

 

Plajele din zona Lassithi (estul Cretei):

Sissi: plaja mica de nisip langa portul din Sissi.

Boufos: plaja cu nisip si valuri mari situata la est de Sissi.

Plaka: plaja cu pietricele si cu panorama superba spre insula Spinalonga.

Driros: situata intre Plaka si Elounda, una dintre cele mai bune plaje din zona.

Elounda: plajele de la sud si nord de portul Elounda sunt inguste si cu nisip.

Istron: plaja ingusta cu nisip, aglomerata.

Sitia: plaja lunga cu nisip situata de-a lungul soselei care face legatura intre Sitia si Vai.

Vai: probabil cea mai cunoscuta plaja a Cretei, renumita pentru padurea de palmieri.

 

STATIUNI SI ORASE

Heraklion(150.000 locuitori) este capitala Cretei precum şi cel mai mare oraş din insulă, o adevărată metropolă. Persoanele care doresc o vacanţă mai liniştită pot fi deranjate de zgomotul şi aglomeratia oraşului, dar totuşi vor găsi şi locuri mai liniştite cu atmosfere aparte. În apropierea oraşului se află ruinele palatului Knossos. In oras nu trebuie sa ratati vizitarea Muzeului de Arheologie.

Gouves, localizata la 18 km est de Heraklion, este o statiune mica si linistita ce are o plaja cu nisip.

Hersonissos, situatala 25 km est de Heraklion, este statiunea cea mai cunoscuta din insula fiind preferata de catre turistii tineri. Aici sunt concentrate cele mai multe baruri, cluburi de noapte si discoteci din insula. Plaja este in general ingusta si cu pietre.

Stalis (Stalida)este lipita de statiunea Malia dar spre deosebire de aceasta nu are o viata de noapte vibranta. Este in general recomandata familiilor cu copii. Acest lucru nu inseamna ca va veti plictisi. Din contra, in statiune sunt numeroase taverne, cafenele, baruri si magazine unde va puteti petrece timpul in mod placut.

Maliaeste situata la 37 km est de Heraklion. Soseaua principala desparte statiunea in doua, vechiul oras situat la poalele Muntelui Selena cu stradute inguste, taverne cu muzica greceasca live si orasul nou ce se intinde de-a lungul tarmului, cu baruri si viata de noapte.

Elounda este statiunea de elita a Cretei, situata la 10 km nord de Agios Nikolaos. Aici se gasesc cele mai luxoase hoteluri din insula.

Agios Nikolaoseste capitala Prefecturii Lassithi, situata in estul Cretei, la 65 km de Heraklion. Are un aer cosmopolit iar pe langa restaurante, baruri si magazine orasul este incarcat de istorie. In oras se afla Lacul Voulismeni cu o adancime de 64 m. Se spune ca nemtii, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand erau alungati din Creta, si-au impins tancurile in acest lac.

Rethymno(31.000 locuitori) este al treilea oras ca marime din Creta. Unul dintre cele mai frumoase orase ale insulei, imbina stilul arhitectural venetian cu cel turcesc. Un tur al orasului trebuie sa includa portul venetian, La Fortezza, Loggia, Fantana Rimondi, Moscheea Nerantze, Porta Goura si Moscheea Kara Musa Pasha.

Hania(53.000 locuitori) cel mai pitoresc oras al insulei dupa opinia multor turisti si al doilea ca numar de locuitori. Este unul dintre cele mai vechi orase ale Cretei, abundand in elemente arhitecturale din perioada ocupatiilor venetiene si turcesti.

Ierapetraeste cel mai sudic oraş atât al Cretei cât şi al Europei. Micul oras de pe tarmul Mării Libiene are cea mai favorabilă şi mai plăcută climă, precum şi cele mai frumoase şi curate plaje de pe insulă.

 

TRADITII SI OBICEIURI

Rosariulpe care multi greci il tin in mana nu are nicio semnificatie religioasa. Este un mod de alungare a stresului.

Cafenelele.Cand veti ajunge in Creta cu siguranta veti observa cafenelele pline si veti avea impresia ca grecii beau tot timpul cafea. In trecut in mediul rural toate localitatile oricat de mici erau, aveau cel putin 2 cafenele dar de culori diferite in functie de partidul politic sustinut de proprietarul cafenelei. In acest fel se evitau disputele politice. Acest obicei inca se mai practica in Grecia, dar sunt din ce in ce mai putine persoane pasionate de acest subiect.

Cu siguranta ati auzit de obiceiul de a sparge farfurii! Acesta se practica atunci cand grecii danseaza pe ritmuri de zeibekiko, hasapiko sau sirtaki interpretate la bouzouki (instrument muzical traditional). De asemenea se arunca cu flori (sau servetele de masa) in cantareti si cantarete in semn de admiratie.

Fiindca tot am adus aminte de dans si voie buna trebuie sa precizam ca grecii sunt fruntasi la luat masa in oras. Ei nu mananca niciodata singuri iar la restaurante si localuri au loc discutii interminabile pe diferite subiecte pana tarziu in noapte.

Siestala greci in general dureaza 3 ore, inte 14:00 si 17:00. In acest interval orar majoritatea magazinelor sunt inchise.

Sarbatori:

Principalele sarbatori sunt Craciunul, Anul Nou, Boboteaza si Pastele

In mod traditional vacanta de Craciun dureaza 12 zile in Grecia iar obiceiurile sunt in mare masura asemanatoare cu cele romanesti (taierea porcului, cantarea colindelor, impodobirea pomului). In ultimii ani porcul a fost tot mai des inlocuit de curcan. De pe masa de Craciun si Revelion nu vor lipsi prajiturile cu miere (melomakarona) si cele cu zahar (kourabiethes). In plus de Anul Nou se va servi si vasilopita in care este ascunsa o moneda. Prima felie este pentru Hristos, a doua pentru casa iar restul se imparte intre cei prezenti. Cel care va gasi moneda va avea noroc in noul an.

Obiceiurile de Boboteaza (Fota sau Theofania la greci) sunt aceleasi ca si la romani. Cu o zi inainte preotii sfintesc casele cu crenguta de busuioc si crucea. Un vechi obicei care se mai pastreaza doar in zonele rurarale este pregatirea in ziua Bobotezei a “fotokolivei” (fiertura de grau si mazare) care este servita de oameni dar este impartita si animalelor din ograda. In aceasta zi preotii sfintesc apele aruncand crucea iar cei curajosi sar in apa inghetata in incercarea de a o recupera. Se spune ca cel care o gaseste va avea noroc in anul respectiv.

De Craciun sunt sarbatorite si persoanele cu numele de Manolis, Emanuel, Manos, pe 1 ianuarie cele cu numele de Vassilis, pe 6 ianuarie Fotis iar pe 7 ianuarie Yiannis.

Pastele, cea mai importanta sarbatoare a grecilor, este sarbatorita intr-un mod spectaculos, cu artificii si uneori cu fanfara. Membrii familiei se aduna in jurul mesei si servesc friptura de miel pregatita la rotisor, kokoretsi, kalitsouniase si ciocnesc oua rosii.

 

GASTRONOMIE

Avand o dieta mediteraneana, grecii asezoneaza aproape totul cu ulei de masline.

Bucataria greceasca cuprinde multe tipuri de mezedes, ce includ gustari din masline, sosuri, ardei iute copt, vinete preparate la gratar, branzeturi, salate si preparate din fructe de mare.

Specialitatile cretane sunt branza graviera (galbena) si mizithra (branza alba), cremoasa, servita deseori in loc de feta in salata greceasca. Cele mai bune vinuri sunt cele de casa si se gasesc in tavernele locale. Raki este apa de foc locala, cu aroma de anason, cunoscut si sub denumirea de tsikoudo, servit fie simplu, fie cu apa si gheata.

Grecii gatesc nenumarate feluri de peste si fructe de mare pe care le asezoneaza cu legume proaspete si mirodenii.

Sarbatorile traditionale presupun pregatirea in curte la protap a mielului intreg, acesta fiind si tipul de carne preferat.

Carnea de pasare, vita sau de vanat se prepara marinata, pe gratar sau la cuptor.

Daca ajungeti in Creta cu siguranta veti gusta si moussakaua preparata din vinete cu sos de carne, usturoi, si ou pe deasupra.

Totodata nu trebuie sa ratati dolmades, un fel de sarmalute din frunza de vita de vie umplute cu carne, orez si linte.

De asemenea grecii nu se zgarcesc la condimente caci au din plin: usturoi, oregano, menta, cimbru, busuioc si patrunjel.

Cu toate acestea, bucataria greceasca este cel mai des asociata cu tzatziki (pasta de iaurt cu usturoi), gyros si souvlaki (frigarui). Gyrosul (varianta greceasca a shaormei) este un fel de mancare accesibil la pret si satios, dar nu foarte sanatos servit in general la fast fooduri.

La desert printre nenumarate arome puteti simtii gustul zaharului de trandafiri si al mierii.

Evident o masa buna include si o bautura pe masura asa ca incercati renumitele vinuri grecesti si mai ales bautura ouzo care este un produs 100% grecesc si natural.

 

RESTAURANTE SI BARURI  

 

DICTIONAR

Da – Ne

Nu - Ohi

Buna dimineata      - Kalimera

Buna ziua              - Kalimera

Buna seara            - Kalispera

Noapte buna          - Kalinihta

Buna                     - Herete (utilizat intre 10:00-14:00)

Buna                     - Yassou (folosit intre prieteni)

Multumesc             - Efharisto

Cu placere             - Parakalo

Va rog                   - Parakalo

Cum te cheama?    - Pos se lene?

Ma cheama…          - Me lene

Nu inteleg              - Den katalaveno

De unde esti?         - Apo pu ise?

Cat costa?              - Poso kanei?

Te iubesc                -S’agapo

Craciun Fericit!        -Kala Hristouyienna.

Un An Nou Fericit!   - Kali Hronia

Paste Fericit!           - Kalo Pasca

INFORMATII UTLE

UNITATIDEMASURA: sistem metric – metri, kilograme, litri, oC

ORA:acelasi fus orar cu al Romaniei: UTC/GMT + 3 (vara) si + 2 (iarna)

PREFIX GRECIA:+ 30

URGENTE: 112

ELECTRICITATE:220-240V

AUTOBUZE:linia de transport public K.T.E.L. face legatura intre cele 3 mari orase ale insulei: Heraklion, Hania si Rethymno.

TAXI:sunt practicate tarife de zi (intre orele 5-24) si tarife de noapte (intre orele 24-5). Daca luati un taxi de la aeroport sau doriti sa calatoriti pe o distanta mai lunga, intrebati inainte soferul cat costa cursa pentru a evita neplacerile. Tarife informative 2009 (transferuri din aeroportul din Heraklion spre diferite localitati): Heraklion centru-15 Euro, Kokkini Hani-19 Euro, Gouves-20 Euro, Ammoudara- 20 Euro, Anissaras-29 Euro, Hersonissos- 29 Euro, Stalis-31 Euro, Malia-35 Euro, Agios Nikolaos-58 Euro, Elounda-67 Euro, Plaka-69 Euro, Panormo-58 Euro, Rethymno-75 Euro.

RENT A CAR:Daca doriti sa inchiriati o masina atunci trebuie sa stiti ca preturile pot porni de la 40 – 45 euro pe zi/masina in functie de tipul masinii si numarul de zile. In functie de aceste criterii totdeauna este loc de negociat.

Trebuie sa aveti grija ca asigurarea sa fie inclusa in pret si este posibil ca anumite centre rent-a-car sa va ceara cartea de credit. Majoritatea hotelurile de 4* si 5* au rent a car la receptie. Daca hotelul ales de Dvs nu are acest serviciu nu va faceti griji caci veti gasi un centru rent a car cat mai aproape de hotel.

SCHIMB VALUTAR:va recomandam sa schimbati valuta la banca dar trebuie sa tineti cont de programul acestora de la 08:00 pana la ora 14:00.

INTERNET: Pentru a accesa internetul de la hotel cereti receptionerului detalii cu privire la costuri. Daca hotelul nu ofera astfel de servicii va recomandam un internet café.

 Continent

Tara

Plecare din

Plecare in luna

Transport

 

Itinerariu:
Companie transport: Autocar
239
299€
 • Durata: 5 zile
 • Plecari: 7 noiembrie
 • Transport: Autocar
Itinerariu: Atena
Companie transport: Autocar
299
 • Durata: 6 zile
 • Plecari: 29 decembrie
 • Transport: Autocar
Itinerariu: Kamena Vourla
Companie transport: Autocar
329
 • Durata: 8 zile
 • Plecari: 30 septembrie
 • Transport: Autocar
Itinerariu: Ouranoupoli - Ouranoupolis
Companie transport: Autocar
350
 • Durata: 5 zile
 • Plecari: 15 noiembrie
 • Transport: Autocar
Itinerariu: Atena
Companie transport: Tarom
420
 • Durata: 6 zile
 • Plecari: 30 decembrie
 • Transport: Avion
 

Agentiile Paralela 45 le puteti gasi in urmatoarele orase