Preparate savuroase in Maldive
Suntem atrasi de Maldive in principal de plajele sale exotice, dar ajunji acolo bucataria traditionala ne va incanta. Savoare si gusturi alese, combinatii de ton si nuca de cocos. Parca si creatiile culinare servite pe insule au imprumutat ceva din peisajele exotice.
Bucataria din Maldive are influente din tarile vecine, mai precis din India si Sri Lanka. Multe preparate au la baza curry, numit de localnici riha. Orezul cu curry este servit de cele mai multe ori de niste painici locale, numite roshi.
Fiind inconjurate in intregime de apa, pestele (mas), mai ales cel oceanic, este alimentul dominant al bucatariei din insule. Tonul (Kandu mas) este cel mai popular, fiind, de altfel, si cel mai exportat produs din zona. Localnicii au gasit o metoda de a gati tonul astfel incat sa nu se altereze – prin fierbere, afumare si uscare naturala la soare. Pestele in insule este garnitura, fel principal chiar si condiment. Nuca de cocos, un alt ingredient de baza al bucatariei din arhipelag, adauga o aroma laptoasa preparatelor.
Cateva mancaruri din arhipelag savuroase si in combinatii interesante:
Kulhi Boakibaa – Este o placinta din peste si este considerat gustare – hedhibaa. Este preparat de obicei din ton si nuca de cocos, dar cam picanta.
Gulha – Chiftelute din peste, in care se combina armonios tonul afumat, nuca de cocos, ghimbirul, curry si faina.
Bajiyaa – Acesta triunghiuri traditionale sunt servite adesea la ocazile speciale. Bajiyaa sunt umplute, de cele mai multe ori, cu peste uscat, frunze de curry si ceapa. Se pot umple si cu pui.
Curry cu ou – Nu trebuie ratat acest sos gros, spun localnicii. Cu toate ca majoritatea mancarurilor au curry, aceasta este speciala.
Banbukeyo Bondibai – Nu puteam termina meniul traditional fara un desert local savuros, preparat din fruct de paine – fructul arborelui de paine este des intalnit in Asia – si crema de cocos.
Restaurantele hotelurilor ofera turistilor specialitati gastronomice variate: puteti gusta mancaruri din zona mediteraneana, italiene, franceze, chineze si arabe. In hotelurile mai elegante, la pranz si cina aveti un bogat meniu ca la carte, din care va puteti alege propriile preferinte. In meniurile pentru copii sunt incluse mancaruri speciale fara curry si alte condimente picante.
Indiferent de felurile de mancare pe care le veti alege pe insule, un lucru este sigur. Daca sunteti destul de norocosi, puteti petrece Revelionul in aceasta parte a lumii alaturi de Paralela 45!